Vallhamra Tidning

Vi är bäst

Vallhamra bygge

Det byggs för fullt på Vallhamra byggarbetsplats. Många hus ska byggas och det första börjar redan bli klart. Det behövs många olika arbetare för att bygga ett hus. Våra reportrar Melvin, Fredrik och Benjamin har pratat med Lizbeth som säger så här om bygget.

-Vad tycker du om att arbeta med det här bygget?

-Jag tycker att det är roligt och omväxlande att arbeta här. Det händer också nya saker hela tiden och det tycker jag är väldigt roligt. Det är även kul att få träffa massa nya människor.

-Vad arbetar du med på det här bygget?

-Jag arbetar mycket på kontoret, tar emot många telefonsamtal från andra som hjälper till med arbetet och så har jag hand om arbetets ekonomi.

-Hur långa är era arbetsdagar?

-Vi brukar börja klockan sex på morgonen och sluta klockan fyra på eftermiddagen. Än del av oss jobbar även på helgen om det behövs.

-Vad finns det för olika yrken?

-Vi behöver massa olika arbetare här. Vi behöver, snickare, betongläggare, målare, golvläggare, kakelsättare, grävmaskinschauförarer, takläggare, plattläggare och arbetare som putsar fasaderna. De olika arbetarna är här väldigt olika tider och olika mycket. Snickare till exempel är  här mycket mer än plåtslagare som bara är här en gång i veckan. Snickare är här väldigt mycket, efter som att de fixar, väggar, dörrar, lister och kök mmm.

-Vad tycker ni är det finaste på husen?

-Vi tycker att fasaderna är väldigt fina. Det kan samlas smuts vid fasaderna, men om man sköter fasaderna och tvättar bort smutsen är de väldigt fina.

-Hur många lägenheter finns det i husen?

-I det stora huset finns det 36 lägenheter och i de andra sex husen kommer det bli 38 lägenheter till.

-Har folk börjat flytta in i husen?

-16 lägenheter är redan inflyttade och så har en del affärer flyttat in i det stora huset.

-Vem bestämmer hur lägenheterna ska se ut?

-Det är jag som är ansvarig för hur lägenheterna ska se ut.

-Vad jobbade du med innan du kom hit?

-Då jobbade jag borta vid de nya husen borta vid Oxled och innan det arbetade jag med den nya Torslanda skolan och innan det lägenheter på Eriksberg. Jag har arbetat med det här länge.

-Har du alltid dit kontor på arbetsplatsen?

-Ja, jag har alltid mitt kontor nära arbetsplatsen. Det är ganska jobbigt att bära in alla saker till sitt nya kontor den dagen man gör det, men annars är det inte jobbigt att byta kontor.

-Hur förbereder man ett sånt här arbete

-Vi börjar planera arbetet långt före vi börjar bygga. Att planera tar lång tid, så det gäller att börja planera i tid. När vi planerat hur allt ska vara beställer vi materialet, eftersom att en del material har lång beställningstid. När materialet har kommit börjar vi bygga. På det här arbetet började vi bygga i juni 2015 och det första huset är nästan klart, så det tar tid att bygga också. Vi har nu också börjat med de nya husen. De kommer vara ganska lika det stora.

-Vad händer om ni beställer fel material?

-Om vi beställer fel material får vi se om vi kan använda det ändå. Om vi inte kan det, brukar vi sälja det på blocket och köpa det vi ska ha för de pengarna. Vi behöver även beställa mer om vi märker att materialet tar slut eller att vi glömt och köpa något.

-Hur bygger ni ställningarna?

-Det tar lång tid att bygga ställningarna och när vi ska bygga dem måste vi hissa upp någon som kan fästa ställningarna i bygget. Det är ganska farligt, men vi gör en säkerhetsanalys innan vi skickar upp någon. Och efter det får den som inte tycker det är för farligt göra det. Vi gör även en säkerhetsanalys innan vi kör med en lyftkran, för att man får inte köra lyftkran om det blåser för mycket för då kan den blåsa omkull.

-Brukar folk skada sig?

-Det händer ibland att folk får små skador som att de stukar foten, får smuts i ögat eller skär sig. Då brukar de få gå hem och vila sig lite så kan de snart komma tillbaka igen.

-Är något jobb extra viktigt?

-Nej, alla jobb är lika viktiga. Om man tar bort ett yrke så skulle det inte fungera.

-Har du byggt något annat högt hus?

-Ja, jag har byggt andra höga hus, men det här är det högsta hus jag någonsin har byggt, säger hon och ler.

 

Av Simon Bååth

« »

© 2017 Vallhamra Tidning. Tema av Anders Norén.