Alpina VM i St Moritz var  inget framgångs VM för Sverige, men det var ett roligt mästerskap i alla fall. Det bjöds både på sensationer och väntade segrare. De två största sensationerna var Nicole Schmidhofer som lyckades vinna damernas super-G . Den andra jätte sensationen var Luca Aerni som vann herrarnas super kombination, med ett snabbare slalom åk än giganten Marcel Hirscher. Väntade vinnare var Mikaela Shiffrin i damernas slalom och Marcel Hirscher i herrarnas slalom och storslalom.

För Sverige var det ju inget lyckat mästerskap. Vi fick bara två medaljer. En i lagtävlingen och en i damernas slalom. Båda var brons och togs av, i lagtävlingen, Maria PH, Andre Myrer, Mattias Hargin och Frida Hansdotter. Frida Hansdotter tog det andra bronset. Det kunde blivit en till medalj. Mattias Hargin var på väg mot en silver medalj i herrarnas slalom när man oturligt nog körde ur. Sveriges sämsta alpina mästerskap på många år.

Bättre gick det för nationerna Schweiz och Österrike. Schweiz tog 7 medaljer, tre guld, två silver och ett brons. De togs av, Luca Aerni guld i herrarnas kombination, Beat Fuez guld i herrarnas störtlopp, Wendy Holdener guld i damernas kombination, Michelle Gisin silver i damernas kombination, Wendy Holdener silver i damernas slalom, Lara Gut brons i damernas super-G och Mauro Caviezel brons i herrarnas kombination. Österrike vann medalj ligan med sina nio medaljer som togs av, Marcel Hirscher guld i slalom och storslalom, Nicole Schmidhofer guld i damernas super-G, Marcel Hirscher silver i herrarnas kombination, Manuel Feller silver i herrarnas slalom, Roland Letinger silver i herrarnas storslalom, Stephanie Venier silver i damernas störtlopp, Max Franz herrarnas störtlopp och Michaela Kirchgaser.

Ett land som överraskade i VM var Slovakien. Dom tog sensationellt silver i lagtävlingen. Alla visste på förhand att de hade bra tjejer, men inte så bra killar. Ett lag som underpresterade var Norge. De ända medaljer de fick var ett silver i herrarnas störtlopp som Jansrud tog och ett brons i herrarnas storslalom som Haugen tog. Att Kristoffersen inte tog någon medalj i detta VM var sensationellt och att Jansrud bara tog en medalj var sensationellt.

Fakta om de alpina grenarna

Slalom

Slalom är den gren som flest åkare väljer att ställa upp i. Det är även den gren flest människor känner till. Det är många barn, ungdomar och vuxna som åker slalom på sportlovet eller på jullovet. Slalom går ut som alla alpina grenar gör att ha snabbaste tiden i mål. Man kör två åk. I det första åket startar de sju bästa enligt rankingen först. Man lotter ordningen mellan de sju. Sedan lottar man ordning mellan 7-15. De andra startar ut efter ranking. Man lägger ihop både åken och ser vem som har snabbast tid. Den vinner.

Storslalom

Storslalom är som slalom fast med längre avstånd mellan portarna. Det går även snabbare och banorna är längre. Det är samma sorts startordning som i slalom och man kör två åk i storslalom också.

Störtlopp

Störtlopp är en lång brant bana som man kommer upp i väldigt hög hastighet i. Man kan komma upp i 140 kilometer i timmen. Ranking ordningen  är också annorlunda. De bästa startar på jämna nummer mellan 2 och 20. De som är lite sämre startar på ojämna nummer mellan 1-19. De andra startar mellan 21- framåt i ranking ordning.

Super-G

Super-G är en slags störtlopp som det går långsammare och det svängar mer i. Det kan även förekomma hinder, som pucklar och riktigt skarpa svängar i Super-G. Det är samma start och ranking ordning som i störtlopp.

Superkombination

Super är att man först åker ett störtlopps åk och sedan ett slalom åk. Efter störtlopps åket startar den som ligger på plats 30 först och så kör man ner till den som var snabbast i störtlopps delen. Sedan får de som inte var topp tretti starta utefter placering de låg efter störtloppet. Det är samma start och ranking ordning som i störtlopp och Super-G.